![]() |
| |
| | #1 (permalink) |
| Webmaster Üyelik tarihi: Dec 2006 Yaş: 26
Rep Gücü: 27 ![]() | 404 Rewrite - Hata sayfalarına hükmetmek Sayfa linklerini daha sevimli hale getirmek için linklerimizde küçük oynamalar yapmamız gerekmektedir. Hem arama motorlarının sevdiği dilde konuşmak, hemde kullanıcı boğmayacak browser linkleri oluşturmak hiçte zor değil. Yazıma başlamadan evvel bir uyarı belirtmek istiyorum. Bu döküman ileri düzey kullanıcılar içindir. Öncelikle bir kaç terimden söz etmek istiyorum. Request.QueryString : Browserda olan tüm linki almamıza yarayan bir side komutudur. Browser'da biriken tüm linki alarak bir değişkene atarız, ve bunu parçalar haline getirmeye çalışırız. Ubound() : İstenilen değerin var olup olmadığını sorgulamamıza yarayan fonksiyondur. Split : ASP dilinde belirtilen kurallar dahilinde cümle yada cümlecikleri parçalamaya yarayan bir fonksiyondur. Detaylı kullanımı için küçük bir örnek yapmakta fayda var. Kod: Bu Bölümü Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilir. Özel hata sayfanız için kullanacağınız basit bir kod şablonu aşağıda verilmiştir. Bu dosyayı 404.asp olarak C:\Inetpub\wwwroot a kaydedin. Kod: Bu Bölümü Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilir. <a href="http://localhost/kategori/">Kategoriler</a> <a href="http://localhost/haber/arsiv/">Haber Arşivi</a> Bu işlemleri veritabanı kullanarakta yapabilirsiniz. Burada işin sadece teknik analizi ve olayın mantığı anlatılmaktadır. Biraz düşünerek işlemleri geliştirebilir ve daha opsiyonel hale getirebilirsiniz. Local'de özel sayfalara hükmetmek - Fiziksel işlemler Sırası ile aşağıdaki adımları takip ediniz. 1. Kesinlikle C:\Inetpub\wwwroot üzerinde çalışmanızı tavsiye ediyorum. Alt yada üst klasör oluşturmayın. Çünkü belirteceğiniz değişkenler buna bağlı olarak derecelendirilecektir. Örneğin C:\Inetpub\wwwroot\deneme yani deneme üst dizininde çalışırsanız kullanacağınız ilk değer x(3) değil x(4) olacaktır ve bu size epey bir sorun olacaktır. 2. Özel hata sayfanızın adını 404.asp olarak varsayıyorum (değiştirebilirsiniz, tercih sizin) ve özel hata sayfalarına artık hükmetmeye başlıyoruz. 3. Denetim Masası'nda yer alan Administrative Tools'a tıklayınız ve önünüze gelen alandan Internet Information Services'e tıklayınız. 4. Yeni bir pencere açılacak ve gelen pencerede ( ) ları kullanarak Local ünitenizi açınız (Web site sekmesinde) 5. wwwroot'a sağ tıklayarak Özellikler sekmesine tıklayınız ve yeni açılacak pencereden Custom Errors (Özel hatalar) sekmesine tıklayınız. 6. Ve yer alan ünitede ok tuşlarını kullanarak 404 hatasını bulunuz ve çift tıklayarak açınız. 7. Mesaj tipini URL olarak seçiniz ve aşağıdaki text alanına ise (URL alanına) /404.asp yazınız. Hepsi bu kadar. NOT : dosyalarımız C:\Inetpub\wwwroot üzerinde olduğundan özel hata sayfasında text alanına (URL alanına) /404.asp yazdık. Yinede siz bir üst dizinde çalışmak istiyorsanız /klasoradi/404.asp şeklinde kullanabilirsiniz. Bu yazımızda değişken olarak kullandık. Öncelikle işin basit kısmını anlamanız gerekmektedir. İlerleyen zamanlarda konuyu anlamanız halinde veritabanı ile uygulamalar gerçekleştirebilir düzeye geleceksinizdir. ![]() Öncelikle local alanınızda gerekli ayarları yaparak testlerinizi gerçekleştiriniz ve verdiğim örneği uygulayınız. Sonuca ulaşmasanızda konuyu anlayana kadar okumanızı öneriyorum. Amaç işin olduğu gibi gerçekleşmesi değil, konuyu anlamanızdır.
__________________ E-Ticaret Sitesi Kurulur Tasarım Yapılır Not : Pm Atarak Msn Destek İstemeyiniz iletişim : destek@tokattasarim.com |
| | |
| |
![]() |
| Anahtar Kelimeler |
| 404, hata, hükmetmek, rewrite, sayfalarına |
| Thread Tags |
| vbulletin 404 html vbullettin 404 sayfası oluşturmak |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |